StockFood
4.5 (143)
Tortilla z mięsem mielonym to polska wariacja na temat kuchni meksykańskiej, dla której charakterystyczne są ostre i wyraziste w smaku dania. Podana na obiad to świetna propozycja na proste w przygotowaniu, a zarazem nietuzinkowe danie. Sprawdzi się również jako doskonała przekąska na imprezę. Najlepiej smakuje serwowana z salsą pomidorową. Poniżej podajemy przepis na tortillę klopsikami.
mięso mielone wołowe 500 g
jajka 1 szt.
bułka tarta 50 g
papryka ostra 2 g
słodka papryka 2 g
kumin (kmin rzymski) 10 g
oregano 5 g
czosnek granulowany 2 g
cebula granulowana 2 g
sól 15 g
pieprz 15 g
olej 16 ml
czosnek 2 ząbek
papryka 1 szt.
czerwona cebula 2 szt.
pomidory w puszce 240 g
papryka chili 1 szt.
oliwa z oliwek 30 ml
awokado 1 szt.
limonka 4 szt.
sałata rzymska 500 g
tortilla 8 szt.
kwaśna śmietana 80 g
kolendra 10 liści
pomidorki koktajlowe 250 g
Sos do tacos: cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy olej i podduszamy. Dalej dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, chili, sól (2 g) i pieprz (2 g), a także rozgniecione widelcem pomidory z puszki. Całość gotujemy przez ok. 15 minut na wolnym ogniu.
iStock
Klopsiki: mięso mielimy w maszynce, wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, przyprawą ziołową, 2 łyżkami sosu do tacos oraz solą i pieprzem do smaku. Z masy formujemy 24 klopsiki. Smażymy je ze wszystkich stron ok. 8 min.
iStock
Salsa pomidorowa: patelnię grillową smarujemy łyżką oliwy, wrzucamy pomidorki i podsmażamy, aż na skórce pojawią się ciemne paski. Kiedy ostygną, mieszamy z czosnkiem granulowanym, cebulą granulowaną, resztą oliwy, sokiem z limonki (pół jednej limonki), kolendrą, solą i pieprzem.
iStock
Awokado: myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, a potem miąższ, skrapiamy natychmiast sokiem z połowy jednej limonki, oprószamy solą i pieprzem, dokładnie rozgniatamy widelcem.
iStock
Pozostałe składniki: liście sałaty rzymskiej i kolendrę myjemy i delikatnie osuszamy. Sałatę kroimy w paski, a kolendrę siekamy. Ścieramy ser żółty (cheddar) na dużych oczkach.
iStock
Tortille z mięsem mielonym: placki podpiekamy na suchej patelni. Smarujemy pastą z awokado, nakładamy klopsiki, salsę pomidorową, paski sałaty, polewamy sosem do tacos, nakładamy kleks śmietany lub jogurtu, posypujemy serem i kolendrą. Zawijamy, podajemy z cząstkami limonki do pogryzania.
iStock
Porady
- W przepisie używamy gotowej tortilli, ale warto przygotować samodzielnie domową tortillę, która jest bardzo prosta i mało czasochłonna, a do tego o niebo zdrowsza.
- Kwaśną śmietanę można zastąpić jogurtem typu bałkańskiego.
- Zamiast sera typu cheddar możemy wykorzystać goudę lub mozzarellę.
- Do tortilli z mięsem mielonym możemy dodać również kukurydzę i fasolę czerwoną – te dwa składniki bardzo dobrze komponują się z danami kuchni meksykańskiej.
- Zamiast wołowego mięsa możemy wykorzystać wieprzowe (np. z łopatki lub z szynki) lub drobiowe.
- Jeśli mamy mniej czasu to nie musimy formować klopsików, wystarczy podsmażyć mięso mielone i w takiej formie dodać do tortilli.
- Można też zrobić tortillę zapiekaną z mięsem mielonym – wtedy mamy pewność, że wszystkie składniki będą ciepłe. Wsadzamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 8–10 minut.
Tortilla z mięsem mielonym jest jednym z tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej, w której dominują wyraziste i mocno ostre smaki. Kuchnia ta opiera się na kukurydzy, roślinach strączkowych oraz paprykach (zwłaszcza ostrych), a także tortilli, czyli plackach, zwykle przygotowywanych z mąki pszennej, ale także z kukurydzianej. Papryczka chilli dodawana jest niemal do każdego dania. Popularną przyprawą jest także czosnek – świeży, sproszkowany lub granulowany. W kuchni meksykańskiej często spotykane są także inne przyprawy – kminek, oregano i kolendra. Wśród typowych dań kuchni meksykańskiej można wyróżnić: burrito, guacamole, nachos, tacos, salsę, chilli con carne.