Tortille kukurydziane – przepis

Ocena:

5 (6)

  • 50 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Tortille kukurydziane to lekko słodkawe, cieniutkie i okrągłe placuszki. Zrobione z kilku prostych składników, będą zdrowszą alternatywą dla sklepowego odpowiednika. Dzięki mące kukurydzianej są doskonałym wyborem dla osób z nietolerancją glutenu. Świetnie sprawdzą się jako baza do wrapów albo meksykańskich tacos, np. z wołowiną, papryką i odrobiną pikantnego guacamole. Jesteście ciekawi, jak samodzielnie przygotować je w domu? Wypróbujcie nasz przepis na tortille kukurydziane.

Składniki:

  • mąka kukurydziana  250 g

  • woda  350 ml

  • sól  0.5 łyżeczki

Tortille kukurydziane – przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Do małego rondelka wlewamy wodę i ustawiamy na średniej mocy palnika. Doprowadzamy ją do temperatury ok. 30°C (powinna być letnia, nie gorąca) i zdejmujemy z palnika.

  • Krok 2:

    Do większej miseczki wsypujemy mąkę kukurydzianą – najlepsza będzie specjalna odmiana o nazwie masa harina, którą dostaniemy w sklepach z żywnością z całego świata. Gdy używamy zwykłej mąki kukurydzianej, należy zmniejszyć jej proporcje do 150 g i dodać ok. 100 g mąki pszennej, jednak wtedy placki nie będą bezglutenowe.

  • Krok 3:

    Dolewamy ciepłą wodę, wsypujemy sól i dokładnie wyrabiamy ręką przez 2-3 minuty (początkowo ciasto może być bardzo sypkie, jednak po pewnym czasie zacznie się łączyć w zwartą masę). Jeśli chcemy stworzyć smakową tortille, możemy dosypać swoje ulubione przeprawy i zioła, np. oregano lub kolendrę.

  • Krok 4:

    Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, tworzymy z niego kulę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy naczynie w ciepłe i suche miejsce na ok. 30 minut (dzięki temu mąka napęcznieje, a placki nie będą się wysuszać i kruszyć podczas wypiekania).

  • Krok 5:

    Po upływie tego czasu zdejmujemy folię, a następnie formujemy około 8 niewielkich kulek o średnicy ok. 4-5 cm. Powinny być dość elastyczne i miękkie; jeśli będą się kruszyć, do ciasta należy dodać nieco wody. Gdy ciasto nie będzie odklejać się od rąk, warto dodać jeszcze odrobinę mąki i ponownie zagnieść masę. Kiedy będą gotowe, układamy je na desce lub czystym talerzu i przykrywamy ściereczką (dzięki temu zachowają swoją wilgotność do czasu obróbki termicznej).

  • Krok 6:

    Najprostszym sposobem przygotowania placka tortilli jest użycie kuchennego wałka. W tym celu kulkę umieszczamy między dwoma kawałkami folii spożywczej i wałkujemy, aż będzie cieniutka i okrągła (powinna mieć średnicę ok. 10 cm). W ten sposób przygotowujemy pozostałe placki (jeśli chcemy, możemy też użyć profesjonalnej prasy z metalu lub aluminium, warto ją jednak wcześniej zabezpieczyć, np. papierem do pieczenia).

  • Krok 7:

    Patelnię z nieprzywierającą powłoką (np. taką do smażenia naleśników) ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy będzie dobrze rozgrzana, układamy tortille z mąki kukurydzianej i podsmażamy przez ok. 35-40 sekund z każdej strony, aż będą przypieczone (uważajmy jednak, żeby ich nie przypalić). Powtarzamy tę czynność z pozostałymi placuszkami.

  • Krok 8:

    Tortille kukurydziane przechowujemy w lodówce do ok. tygodnia. Zamrożone zachowają świeżość przez kilka miesięcy. Możemy je rozmrozić w każdej chwili i przygotować np. meksykańskie tacos z wołowiną i papryką.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne