Maria Panzer / EATBETTER
0 (0)
Zapiekanka z cykorii przekona nawet największych sceptyków, którzy dotychczas unikali sałaty o charakterystycznej goryczce. Warzywo najpierw dusi się w bulionie, a następie zawija w szynkę i piecze z kremowym sosem i duża ilością sera. Wierzch posypany jest złocistą bułką tartą, dzięki czemu potrawa przyjemnie chrupie. Warto podać ją z pełnoziarnistą bułeczką, żeby otrzymać pełnowartościowy posiłek. Przekonajcie się, jak pyszna może być zapiekana cykoria.
cykoria 3 szt.
bulion warzywny 500 ml
masło 1 łyżeczka
mąka 1 łyżka stołowa
mleko 150 ml
sól 3 g
pieprz 3 g
szynka gotowana 2 plastry
ser żółty 100 g
bułka tarta 20 g
Cykoria: opłukujemy ją, a następnie przekrajamy wzdłuż na pół. W razie potrzeby wycinamy twardą, bardzo gorzką część ze środka. Doprowadzamy bulion warzywny do wrzenia w szerokim rondlu i gotujemy w nim połówki cykorii przez 3 minuty. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i odsączamy. Bulion przelewamy do oddzielnego naczynia.
Sos: rozpuszczamy masło w rondlu, w którym gotowała się cykoria. Dodajemy do niego mąkę, mleko i 150 ml odłożonego bulionu warzywnego. Dobrze łączymy składniki trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy go przez 2–3 minuty, mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (z termoobiegiem). Kroimy plastry szynki wzdłuż na 3 części, i zawijamy w nie przestudzone połówki cykorii. Układamy je w naczyniu żaroodpornym o rozmiarze około 18x28 cm. Polewamy sosem.
Zapiekanka z cykorii: ścieramy odtłuszczony żółty ser (goudę lub cheddar). Łączymy go z bułkę tartą. Posypujemy tą mieszanką połówki cykorii. Pieczemy wszystko na środkowej półce w piekarniku przez 25–30 minut, na złoty kolor. Podajemy z pełnoziarnistymi bułeczkami.
Źródło: serwis partnerski www.eatbetter.de, https://www.eatbetter.de/rezepte/chicoree-ueberbacken-wuerzig-lecker