Przygotowanie: 10 minut
Porcja: 190 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
główka sałaty masłowej
2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
po 1/2 papryki żółtej i czerwonej
łyżka ziaren słonecznika
SOS:
2–3 łyżki oliwy
łyżeczka octu balsamicznego
po 1/2 łyżeczki musztardy i miodu
ząbek czosnku
sól, świeżo mielony pieprz
Zielona sałata z oliwkami i papryką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Sałatę opłukać, osączyć, liście podzielić na kawałki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Dodać do sałaty wraz z oliwkami i ziarnami słonecznika.
Sos: czosnek obrać, drobno posiekać. Oliwę połączyć z octem, musztardą i miodem. Dodać czosnek i dokładnie wymieszać, aż sos stanie się jednolity i gładki. Można dodać kroplę wody. Doprawić solą i pieprzem, delikatnie zamieszać. Dodać czosnek i dokładnie wymieszać, aż sos stanie się jednolity i gładki. Można dodać kroplę wody. Doprawić solą i pieprzem, delikatnie zamieszać.