Cukier utrzeć z żółtkami, dodać olej i wodę, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, którą delikatnie domieszać do ciasta. Podzielić je na dwie porcje, a do jednej z nich dodać kakao. Piec w długiej i wąskiej formie keksowej nasmarowanej dokładnie tłuszczem w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto należy upiec dzień wcześniej. Przygotować krem: budyń ugotować na twardo(dodać mniej mleka), zimny utrzeć z masłem, cukrem i jajkiem. Ciasto pokroić na kromki, przekładać kremem, układając na przemian jasne i ciemne ciasto. Przygotować polewę: wszystkie składniki włożyć do rondelka, podgrzewając na niewielkim ogniu doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Następnie zdjąć z ognia i jeszcze przez 3-4 minuty intensywnie ucierać. Gdy polewa zaczyna gęstnieć, polać nią ciasto. Na wierzchu posypać można ciasto - póki polewa jest gorąca - wiórkami kokosowymi czy mielonymi orzechami lub migdałami albo kandyzowaną skórką pomarańczowa. Ciasto kroić na skos.