Adobe Image
5 (10)
Zupa krem z cebuli jest aromatyczna, rozgrzewająca, wprost idealna na pierwsze danie. Ugotowana z dodatkiem ziemniaków i marchewki będzie sycąca i wyjątkowo pyszna. Ten francuski klasyk obowiązkowo serwujemy z chrupiącymi, złotymi grzankami. Dodatek posiekanego szczypiorku sprawi, że jej smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Wypróbujcie zupę krem z cebuli – przepis babci Halinki na pewno was nie zawiedzie.
cebula 600 g
ziemniaki 300 g
marchewka 200 g
bulion warzywny 1 l
oliwa z oliwek 60 ml
tymianek 8 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
gałka muszkatołowa 1 szczypta
czosnek 5 g
kromka chleba 4 kromki
masło 20 g
Czosnek i cebulę obieramy z łupin. Cebulę siekamy w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę (możemy go też drobno pokroić). Marchewkę i ziemniaki myjemy, obieramy i tniemy w kostkę. Szczypiorek myjemy i siekamy.
Do dużego garnka (ok. 5 litrów) wlewamy oliwę z oliwek i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie już rozgrzany, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i tylko chwilę go przesmażamy (uważamy, żeby go nie przypalić, w innym razie będzie gorzki).
Pokrojone ziemniaki i marchew wrzucamy do garnka razem z tymiankiem, pieprzem i gałką muszkatołową (warto dodać inne ulubione przyprawy, np. mieloną czerwoną paprykę). Dolewamy bulion warzywny (możemy też wybrać drobiowy) i gotujemy pod przykryciem przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Przygotowujemy grzanki. Kromki chleba (najlepszy będzie na zakwasie, np. orkiszowy) kroimy na desce na niewielkie kwadraty. Następnie na patelni umieszczamy 20 g masła (lub łyżkę oliwy z oliwek) i roztapiamy na średniej mocy palnika. Na rozgrzany tłuszcz, wrzucamy kawałki pieczywa i smażymy przez 5-6 minut. Grzanki będą gotowe, kiedy uzyskają złoto-brązowy kolor (powinny być chrupiące, ale nie przypalone). Jeśli zależy nam na czasie, możemy zastąpić je groszkiem ptysiowym.
Gdy ziemniaki i marchew zmiękną, zestawiamy garnek z płyty i lekko studzimy. Następnie całą zawartość blendujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji (tuż przed miksowaniem możemy dodać odrobinę topionego serka – zupa będzie bardziej kremowa). W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę krem z cebuli podajemy jeszcze ciepłą, z grzankami oraz szczyptą posiekanego szczypiorku, który podkręci jej aromat.