4.49 (181)
Wietnamska zupa pho jest jedną z najlepszych i najbardziej aromatycznych na świecie. W wersji wegańskiej zachowuje pełnię wyrazu dzięki przyprawom, ziołom i grzybom shiitake, które oddają smak umami.
shiitake 10 szt.
włoszczyzna 1 szt.
imbir 1 łyżka stołowa
goździki 3 szt.
anyż 2 szt.
czosnek 3 ząbki
cynamon 1 szt.
sos sojowy 3 łyżki stołowe
dymka 2 łyżki stołowe
papryka chili 1 szt.
kapusta pekińska 1 szt.
makaron ryżowy 200 g
kiełki fasoli mung 2 łyżki stołowe
boczniaki 400 g
kolendra 3 łyżki stołowe
Suszone grzyby shiitake należy wypłukać, wrzucić do garnka razem z włoszczyzną, 4-cm kawałkiem imbiru, goździkami, anyżem, ząbkami czosnku i kawałkiem kory cynamonu. Składniki należy zalać 3 l wody. Następnie wszystko należy gotować na wolnym ogniu przez dwie godziny. Po tym czasie należy wyjąć włoszczyznę (warto wykorzystać ją do sałatki) i grzyby shiitake. Z grzybów należy odciąć i odrzucić ogonki. Kapelusze grzybów należy pokroić i wrzucić z powrotem do zupy.
Następnie trzeba dodać sos sojowy. Do misek trzeba nałożyć porcję makaronu, posiekanej kapusty pekińskiej, kiełków i boczniaków. Całość należy zalać gorącym bulionem z kawałkami shiitake. Wegańska zupa pho powinna być posypana krążkami chili dymką i kolendrą. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 3/2019.
Porady
Zupę trzeba koniecznie przyprawić sobie już w misce, wciskając do niej sok z limonki i wlewając ocet ryżowy, w którym przez noc marynowały się cieniutkie płatki czosnku i papryczek chili. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, na pewno pomoże uniknąć na przedwiośniu wielu infekcji.
Aby zupa pho wyszła idealna warto gotować ją w dużym garnku. Serwując zupę pho możemy podawać ją ze sztućcami lub w azjatyckim stylu z pałeczkami bambusowymi. Zupa pho będzie wyglądać bardzo apetycznie w małych, pastelowych miskach.