4.28 (267)
Zupa szpinakowa to pyszne, lekkie, pożywne i niskokaloryczne danie. Najlepiej smakuje przygotowana ze świeżych liści. Sezon na to warzywo jest wyjątkowo długi, ponieważ zaczyna się w czerwcu i trwa aż do września. Jeśli szukacie pomysłu na szybki, wegetariański posiłek, na pewno przekona was zupa szpinakowa – przepis jest bardzo łatwy, a efekt zdrowy i sycący. Podajcie ją z jajkiem dla maksimum satysfakcji.
szpinak 500 g
marchewka 2 szt.
cebula 1 szt.
pietruszka 100 g
ziemniaki 400 g
woda 1 l
masło klarowane 45 g
śmietana 30% 100 ml
marchewka 200 g
sól 6 g
pieprz 3 g
pietruszka 100 g
śmietana 30% 80 ml
natka pietruszki 50 g
koperek 50 g
sól 12 g
pieprz 2 szczypty
jajka 4 szt.
Obieramy wszystkie warzywa: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cebulę. Marchewkę i pietruszkę tniemy na pół wzdłuż, potem znowu na pół, kroimy w niezbyt grube plasterki. Cebulę i ziemniaki kroimy w niedużą kostkę. Mieszamy. Koperek i natkę pietruszki siekamy i zostawiamy na później.
Make eat easy
W garnku rozgrzewamy masło klarowane (lub olej bądź oliwę), przekładamy wszystkie warzywa i podsmażamy bez przykrycia na średnim ogniu przez ok. 20 minut. W czasie, gdy zupa się gotuje obieramy ząbki czosnku i kroimy w cienkie plasterki. Usmażone warzywa zalewamy 500 ml wody (odpowiedni będzie też bulion warzywny lub drobiowy), dosypujemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dodajemy też ząbki czosnku. Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw, przez ok. 15 minut.
Make eat easy
Szpinak przekładamy na durszlak lub duże sitko, płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Przekładamy go do garnka z ugotowanymi warzywami. Na początku będzie go dużo, ale po chwili stanie się bardziej wiotki i zmniejszy swoją objętość. Jak już to nastąpi, gotujemy szpinakową jeszcze przez 10 minut.
Make eat easy
Czas gotowania zupy warto wykorzystać na przygotowanie jajek na twardo. Gdy woda zacznie wrzeć odmierzamy 8 minut, gotowe przelewamy zimną wodą. Obieramy z łupinek i kroimy na pół. Jajka układamy na wierzchu zupy szpinakowej, zazwyczaj na porcję przeznaczamy dwie połówki jajka.
Make eat easy
Dolewamy sok z cytryny i kremówkę. Śmietankę warto wcześniej zahartować, żeby się nie zwarzyła w zupie. Wystarczy przełożyć do niej kilka łyżek zupy, mieszać do połączenia i dopiero wlać do zupy. Dolewamy jeszcze 500 ml wody, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek. Zupę mieszamy i wyłączamy. Gotową przelewamy do bulionówek.
Make eat easy
Porady
- Rekomendujemy przygotowanie potrawy ze świeżych liści, ale równie dobrze będzie smakować zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku.
- Jeśli zależy nam na naprawdę ekspresowym posiłku, możemy przyrządzić to danie na bazie domowej kostki rosołowej. Koncentrat warzyw i ziół nada daniu mnóstwo aromatu. Jeśli nie ma dla nas znaczenia, czy potrawa jest wegetariańska, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy użyli wywaru mięsnego. Zupa szpinakowa na rosole z poprzedniego dnia to dobry pomysł na posiłek w myśl zasady zero waste.
- Zupa ze szpinaku może stać się jeszcze lżejszym i niskokalorycznym daniem, pod warunkiem, że zamienimy śmietankę kremówkę na jogurt naturalny lub odtłuszczone mleko. Weganie mogą użyć mleka kokosowego.
- Polecamy zabielenie zupy śmietaną 30%, ale możemy też użyć kwaśnej śmietany 18%.
- Zupa szpinakowa z ziemniakami to świetny pomysł na sycące, mocno warzywne danie, ale możemy także zastąpić je makaronem lub lanymi kluskami.