Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 25 minut
Porcja: 265 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
szklanka czarnej soczewicy
szklanka posiekanej kapusty włoskiej
cebula
puszka pomidorów bez skóry
łyżka oliwy
1/2 szklanki naturalnego jogurtu bałkańskiego
szczypta kurkumy
łyżka posiekanej kolendry
sól, pieprz
Zupa z soczewicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Soczewicę opłukać, wrzucić do litra osolonego wrzątku. Gotować, aż będzie miękka (ok. 20 min). Dokładnie odcedzić, odstawić.
Cebulę obrać, drobno pokroić. Zeszklić w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodać rozdrobnione pomidory, soczewicę, 3 szklanki wody. Gotować kilka minut. Dodać liście kapusty, zamieszać. Gotować jeszcze 2–3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
Jogurt wymieszać z kurkumą i kolendrą. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę przelać do miseczek. Przed podaniem każdą porcję przybrać kleksem jogurtu.