Zupa z soczewicy

Ocena:

4.57 (184)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 25 minut
Porcja: 265 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • szklanka czarnej soczewicy
  • szklanka posiekanej kapusty włoskiej
  • cebula
  • puszka pomidorów bez skóry
  • łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki naturalnego jogurtu bałkańskiego
  • szczypta kurkumy
  • łyżka posiekanej kolendry
  • sól, pieprz

Zupa z soczewicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Soczewicę opłukać, wrzucić do litra osolonego wrzątku. Gotować, aż będzie miękka (ok. 20 min). Dokładnie odcedzić, odstawić.
  • Cebulę obrać, drobno pokroić. Zeszklić w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodać rozdrobnione pomidory, soczewicę, 3 szklanki wody. Gotować kilka minut. Dodać liście kapusty, zamieszać. Gotować jeszcze 2–3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
  • Jogurt wymieszać z kurkumą i kolendrą. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę przelać do miseczek. Przed podaniem każdą porcję przybrać kleksem jogurtu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne