Gotowe ciasto francuskie to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów, które można zamienić w dziesiątki przepysznych dań na słodko i słono. Wystarczy tylko posmarować płat ulubionym nadzieniem i zapiec, a w kilkanaście minut powstanie doskonały obiad bądź deser. My jednak stawiamy na prostotę i zamiast tworzyć wymyślne farsze, wybieramy prostą masę jedynie z 4 składników. Zobaczcie, jak zrobić taki przysmak, a będziecie wracali do niego za każdym razem, gdy nie będziecie mieli pomysłu na posiłek.

Jakie nadzienie do ciasta francuskiego?

Z ciasta francuskiego można przygotować rozmaite ślimaczki, rogaliki, sakiewki i rożki, jednak gdy macie ochotę na wytrawny przysmak, wystarczy tylko rozwinąć je na płasko i wypełnić ulubionym nadzieniem. W ten sposób powstanie prosta i przepyszna tarta z ciasta francuskiego, która idealnie sprawdzi się na szybki obiad lub imprezową przekąskę na gorąco.

Jak zrobić nadzienie do takiego dania? Wystarczy tylko wymieszać śmietanę, kilka żółtek, tarty żółty ser oraz 1 łyżkę ostrej musztardy, która nada całości wyrazu. Najlepiej sprawdzi się tu musztarda Dijon, ale dobrym wyborem będzie również rosyjska czy sarepska. Po połączeniu wszystkich składników, całość zostaje już tylko rozsmarować równo na cieście, włożyć do rozgrzanego piekarnika i gotowe. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie.

ciasto francuskie przepis

Źródło: Getty/iStock

Prosta tarta z ciasta francuskiego - przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • 150 g śmietany 18%,
  • 150 g tartego żółtego sera,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: pomidorki koktajlowe i świeże lub suszone zioła.

Przygotowanie:

  1. Rolkę ciasta francuskiego rozwijamy na płasko, przekładamy na blachę i nakłuwamy cały spód widelcem. Następnie zapiekamy ciasto francuskie w 200 stopniach przez około 10 minut.
  2. W międzyczasie w miseczce mieszamy śmietanę, żółtka, tarty ser oraz musztardę i wszystko doprawiamy solą z pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na podpieczony wcześniej spód, po czym rozsmarowujemy. Opcjonalnie na nadzieniu można położyć połówki pomidorków koktajlowych i posypać całość ulubionymi ziołami. 
  3. Tak przygotowana tarta z serem znów ląduje w rozgrzanym piekarniku na 10 minut i gotowe. 

Inne pomysły na ciasto francuskie

Gdy ta pyszna tarta z ciasta francuskiego już się wam znudzi, wypróbujcie też inne przepisy na słodko i słono. Najbardziej polecamy: