Klasyczny przepis na szarlotkę zawsze zaczyna się od zagniatania lub ucierania ciasta. Następnie przechodzimy do prażenia jabłek, a na koniec zostaje nam przygotowanie kruszonki lub kratki z ciasta kruchego na wierzch wypieku. Wszystko to zajmuje dość sporo czasu, a co gorsza, generuje cały stos naczyń do zmywania. Warto więc zrobić to wszystko prościej, wybierając gotowe ciasto francuskie. Na jego bazie pyszna szarlotka powstanie już w 25 minut i bez brudzenia ani jednej miski.

Jak zrobić szarlotkę w 25 minut?

Przepis na szybką szarlotkę zrobicie dosłownie z 2 składników i 2 tanich dodatków. Zamiast mieszać i miksować skomplikowane masy, weźcie więc rolkę mrożonego ciasta i dwa jabłka, a cała reszta pójdzie już jak po maśle. Jabłkowy farsz trzeba bowiem tylko posypać cukrem, a następnie wszystko zwinąć w duży rulon i posmarować rozmąconym jajkiem. Tak powstanie najszybsza i najprostsza szarlotka niczym strudel, którą wystarczy tylko wsadzić do rozgrzanego piekarnika i gotowe. Zobaczcie dokładny przepis poniżej i koniecznie spróbujcie tego przysmaku.

ciasto francuskie z jabłkami

Źródło: AdobeStock

Szybkie ciasto francuskie z jabłkami - przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 jabłka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy je w cienkie plasterki. Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy na płasko. Teraz składamy całość w strudel.
  2. Jak zawinąć strudel z ciasta francuskiego? To banalnie proste, gdyż pokrojone jabłka wystarczy tylko wyłożyć na środku rozwiniętego ciasta, a następnie posypać całość cukrem, zwinąć w długi rulon i dokładnie skleić brzegi. Następnie zostaje już tylko posmarowanie wierzchu ciasta rozmąconym jajkiem i pieczenie.
  3. Jak piec ciasto francuskiego z jabłkami? Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy tam nasz deser na około 20-25 minut. Po tym czasie wyjmujemy strudel z jabłkami z piekarnika i odstawiamy go do lekkiego wystudzenia, a dopiero potem kroimy. 

Szarlotka z ciasta francuskiego - dodatki

Tak przygotowana szybka szarlotka z ciasta francuskiego jest przepyszna sama w sobie, jednak, aby była jeszcze bardziej aromatyczna i pełna smaku, możecie urozmaicić jabłka różnymi dodatkami. W tym celu świetnie sprawdzą się na przykład rodzynki i suszona żurawina, a także płatki migdałów, orzechy włoskie czy wiórki kokosowe. Składnikiem, który świetnie podkręci smak wypieku jest też solony karmel, którym wystarczy tylko polać jabłka przez zwinięciem ciasta.

Każdy z tych pomysłów genialnie komponuje się z jabłkami i ciastem francuskim, więc wszystko zależy już tylko od waszego gustu, zawartości kuchennych szafek i kulinarnej wyobraźni.