Domowa szarlotka to genialny pomysł na deser po rodzinnym obiedzie, jednak nie zawsze mamy czas i siłę na zagniatanie kruchego ciasta, gotowanie jabłek z cynamonem czy ubijanie piany z białek. W takich chwilach z pomocą przychodzi ten błyskawiczny przepis. Dzięki niemu smakołyk powstanie w mig i nie będziecie potrzebowali do tego żadnej mąki, cukru czy masła. Cała praca zajmie dosłownie 5 minut, a resztę zrobi już za was piekarnik.

Jak zrobić szarlotkę bez mąki i masła?

Niemal każdy tradycyjny przepis na szarlotkę wymaga zagniatania kruchego ciasta i prażenia jabłek, ale okazuje się, że można to sprytnie ominąć i przyspieszyć. Co więcej, aby uzyskać taki pyszny jabłkowy deser, nie będziecie potrzebowali ani grama mąki, masła ani nawet cukru. Wystarczy tylko zblendować 3 składniki, czyli jabłko, jajko i odrobinę jogurtu greckiego. W ten prosty sposób w mgnieniu oka powstanie naturalnie słodka masa, którą wystarczy tylko przelać do kokilek i zapiec.

Ten sprytny przepis podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @makiewicz.o. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje każdego ze składników oraz krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku. Koniecznie spróbujcie.

szarlotka przepis

Źródło: Getty/iStock

3-składnikowa szarlotka - przepis

Składniki:

  • 1 słodkie jabłko,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • opcjonalnie: cynamon.

Przygotowanie:

  1. Jabłko obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazda nasiennego. Następnie kroimy owoc w kostkę i blendujemy razem z jogurtem greckim oraz jajkiem na gładką, jednolitą masę (opcjonalnie można też dosypać odrobinę cynamonu).
  2. Tak przygotowane ciasto na szarlotkę przelewamy do kokilek i wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po około 30 minutach szybka szarlotka bez mąki jest już gotowa. 

Jak podać szarlotkę z 3 składników?

Tak przygotowana szybka szarlotka wygląda co prawda nieco inaczej niż klasyczne ciasto z kruszonką czy bezą, gdyż ma delikatną konsystencję i najlepiej je się je łyżeczką prosto z kokilki. Sam smak i zapach jest jednak równie fantastyczny jak w przypadku tradycyjnego ciasta, choć deser można też dodatkowo podkręcić dodatkami.

Aby szarlotka z 3 składników miała jeszcze więcej smaku, można ozdobić gotowy wypiek kleksem bitej śmietany, odrobiną cukru pudru i cynamonu, polewą czekoladową lub karmelową czy po prostu świeżymi owocami. Tak przygotowana szarlotka pięknie prezentuje się na stole, więc będzie idealnym pomysłem na deser na imprezę lub wszelkie spotkania rodzinne. 

Źródło: Instagram.com/makiewicz.o/