Babka tulipan jest bardzo efektowna, kolorowa i smaczna. Idealna na Święta Wielkanocne i nie tylko.
Składniki:
6 jaj średniej wielkości
150 g masła / margaryny
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
5 łyżek oleju
1 łyżka ciemnego kakao
1 opakowanie czerwonego kisielu
2 łyżki maku, może być również mielony
olejek migdałowy
Babka tulipan - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem na puch, należy ucierać aż cukier będzie mało wyczuwalny. Nadal miksując dodajemy miękkie masło, olej, mąkę z proszkiem a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Teraz składniki delikatnie łączymy i dzielimy na cztery równe części. Przekładamy je do miseczek.Do pierwszej części dodajemy kakao i mieszamy.Do drugiej części dodajemy suchy mak, mieszamy.Do trzeciej części dodajemy kisiel i mieszamy.Do czwartej części dodajemy olejek migdałowy, dokładnie mieszamy.Podłużną formę keksową o wymiarach 11/ 30 lub 35 wykładamy folią aluminiową.Najpierw za pomocą łyżki rozkładamy czekoladową część ciasta, rozsmarowujemy ja również na boki, łyżkę maczamy w wodzie wtedy ciasto lepiej się rozprowadza.Następnie różowa część, którą rozsmarowujemy na ciemnym cieście.Na to biała część i na koniec ciasto z makiem. Lekko wyrównujemy wierzch ciasta i gotowe.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 50 minut, do suchego patyczka.Babkę studzimy, posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.Smacznego.