fot. Artur Rogalski, stylizacja. Anna Borowska
4.54 (168)
Kolorowa fasolka szparagowa w marynacie to idealny dodatek, który warto mieć w domowej spiżarni. Dodajemy zarówno do sałatek, jak i dań obiadowych. Smakuje wyśmienicie! Uwaga - w przepisie używamy 1 ziarno cząbru i świeży kwiat kopru - to nada wyjątkowego smaku fasolce w marynacie!
woda 0.5 l
fasolka szparagowa żółta 1 kg
zielona fasolka 1 kg
czerwona papryka 1 szt.
sól 2 szczypty
cząber 1 szt.
czosnek 3 ząbki
koperek 1 szt.
cukier 50 g
kwasek cytrynowy 5 g
Młode strąki fasolki myjemy, obcinamy końce, obgotowujemy przez 3 min w lekko osolonym wrzątku.; Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w paseczki.; Fasolkę odcedzamy i układamy w wyparzonych słoikach.; Do każdego wkładamy po 2–3 paseczki papryki, szczyptę cząbru, ząbek czosnku i kawałek kopru.; Wodę doprowadzamy do wrzenia z łyżka soli, cukrem i kwaskiem cytrynowym.; Gorącą zalewą zalewamy fasolkę w słoikach, zamykamy i pasteryzujemy ok. 25 min.
Porady
Zobacz też: Fasolka szparagowa z masłem i ziołami