Pierś z kurczaka w stylu prowansalskim

Ocena:

4.46 (152)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 4 osób

Pełne koloru i aromatu danie z kurczaka w stylu prowansalskim.

Składniki:

  • 75 dag piersi kurczaka bez skóry
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 2 średnie cebule, obrane i posiekane
  • 3–4 zabki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
  • 2 strąki kolorowej papryki, oczyszczone i pokrojone w dużą kostkę
  • cukinia, pokrojona
  • bakłażan, pokrojony
  • 40 dag pomidorów, sparzonych i obranych ze skóry
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • po 1/2 pęczka świeżej bazylii i natki pietruszki
  • kilka gałązek tymianku

Pierś z kurczaka w stylu prowansalskim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso kroimy w dużą kostkę i wrzucamy na łyżkę rozgrzanego oleju, oprószamy solą i pieprzem i smażymy chwilkę, mieszając (uważajmy, aby zbyt go nie wysuszyć).
  • Zdejmujemy mięso z patelni, odstawiamy pod przykryciem z folii aluminiowej.
  • Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucamy cebule i czosnek, szklimy.
  • Dodajemy paprykę, smażymy, gdy lekko zmięknie, zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski, odstawiamy.
  • Na patelnie dolewamy trochę oleju i wrzucamy cukinie, a po chwili– bakłażana.
  • Smażymy, aby warzywa lekko zmiękły, ale zachowały jędrność.
  • Dokładamy odłożoną paprykę i pokrojone pomidory.
  • Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, lekko mieszamy i chwile podgrzewamy, aż sos z pomidorów lekko odparuje.
  • Dodajemy przygotowane mięso, posiekana bazylię, natkę i listki tymianku.
  • Chwilkę podgrzewamy, uważając, by warzywa zbytnio się nie rozgotowały.
  • Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub kuskusem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne