Pełne koloru i aromatu danie z kurczaka w stylu prowansalskim.
Składniki:
75 dag piersi kurczaka bez skóry
2 łyżki oleju
sól, pieprz
2 średnie cebule, obrane i posiekane
3–4 zabki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
2 strąki kolorowej papryki, oczyszczone i pokrojone w dużą kostkę
cukinia, pokrojona
bakłażan, pokrojony
40 dag pomidorów, sparzonych i obranych ze skóry
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
po 1/2 pęczka świeżej bazylii i natki pietruszki
kilka gałązek tymianku
Pierś z kurczaka w stylu prowansalskim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso kroimy w dużą kostkę i wrzucamy na łyżkę rozgrzanego oleju, oprószamy solą i pieprzem i smażymy chwilkę, mieszając (uważajmy, aby zbyt go nie wysuszyć).
Zdejmujemy mięso z patelni, odstawiamy pod przykryciem z folii aluminiowej.
Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucamy cebule i czosnek, szklimy.
Dodajemy paprykę, smażymy, gdy lekko zmięknie, zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski, odstawiamy.
Na patelnie dolewamy trochę oleju i wrzucamy cukinie, a po chwili– bakłażana.
Smażymy, aby warzywa lekko zmiękły, ale zachowały jędrność.
Dokładamy odłożoną paprykę i pokrojone pomidory.
Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, lekko mieszamy i chwile podgrzewamy, aż sos z pomidorów lekko odparuje.
Dodajemy przygotowane mięso, posiekana bazylię, natkę i listki tymianku.
Chwilkę podgrzewamy, uważając, by warzywa zbytnio się nie rozgotowały.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub kuskusem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017