Adobe Stock
5 (8)
Polędwiczki z suszonymi pomidorami to soczyste, delikatne mięso zanurzone w gęstym, kremowym sosie śmietanowym. Do tego odrobina pikantnego pieprzu kajeńskiego, a wszystko to przełamane intensywnym smakiem suszonych pomidorów. Ta duszona wieprzowina idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, podana np. z puree z ziemniaków i ulubioną surówką. Koniecznie wypróbujcie przepis na polędwiczki z suszonymi pomidorami babci Halinki.
polędwica wieprzowa 450 g
suszone pomidory 60 g
whisky 60 ml
oliwa z oliwek 30 ml
woda 250 ml
sos sojowy 30 ml
pieprz kajeński (mielony) 0.5 łyżeczki
śmietana 30% 150 ml
natka pietruszki 1 pęczek
Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na paski. Umieszczamy je w małym rondelku, dodajemy whisky (możemy zastąpić je czerwonym wytrawnym winem lub wodą) i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy zacznie bulgotać, gotujemy przez minutę, po czym zestawiamy.
Mięso kroimy na plastry o grubości 1 cm. Następnie na patelnię z grubym dnem wlewamy oliwę z oliwek (doskonale sprawdzi się też olej z suszonych pomidorów) i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany, układamy polędwiczki i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Wodę zagotowujemy i wlewamy ostrożnie na patelnię razem z sosem sojowym. Dodajemy pieprz kajeński i przykrywamy naczynie. Dusimy przez 25-30 minut, przewracając mięso w połowie czasu.
Gdy polędwica będzie miękka, zdejmujemy pokrywkę, dodajemy śmietankę oraz suszone pomidory razem z sosem z gotowania. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy na niskiej mocy palnika jeszcze przez 5 minut. Pod koniec posypujemy danie mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aż zgęstnieje.
Polędwiczki z suszonymi pomidorami babci Halinki podajemy posypane siekaną natką pietruszki. Serwujemy jeszcze ciepłe, np. z puree z ziemniaków i sosem szpinakowym lub ulubioną surówką.