skrzydelka_w_marynacie

Skrzydelka w marynacie

Ocena:

4.34 (209)

  • 48 godz. 0 min.
  • dla 3 osób

Pieczone skrzydelka o wyraznym smaku.

Składniki:

  • 10 sztuk skrzydelek kurczaka,
  • 125ml oleju slonecznikowego,
  • 4 lyzki sosu sojowego ciemnego,
  • 1 lyzka cukru lub miodu,
  • 1 lyzka octu balsamicznego,
  • 0,5 lyzeczki pieprzu,
  • 1 lyzeczka soli,
  • 3 zabki czosnku,
  • 2 lyzki koncentratu pomidorowego,
  • 1 lyzeczka chilli,
  • 1 lyzeczka tabasco,
  • 1 czubata lyzka papryki slodkiej w proszku,
  • oregano.

Skrzydelka w marynacie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Skrzydelka umyc, osuszyc i poodcinac czesci lotne. Przyrzadzic marynate, laczac wszystkie wymienione przyprawy (poza oregano), przecisnietym przez praske czosnkiem i olejem. Skrzydelka natrzec dokladnie marynata, owinac w folie i zamarynowac przez noc. Nastepnego dnia, wylozyc owiniete folia skrzydelka, dokladnie wymieszac, posypac je oregano i owiniete, umiescic w forme do peiczenia. Wlozyc do rozgrrzanego piekarnika i piec przez ok godzine (do 1,5 godziny, w zaleznosci od piekarniak) w 190-200 stopniach. Srzydelka w tej marynacie, nadaja sie tez na grilla.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne