Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.43 (164)
Kompletna, sycąca potrawa, bardzo rozgrzewająca dzięki marynacie. Pałki z kurczaka po hiszpańsku są idealnie doprawione, wyraziste i dobre na imprezowy lub rodzinny obiad.
udka z kurczaka 4 szt.
marynata do mięs 90 ml
olej słonecznikowy 15 ml
czerwona papryka 2 szt.
dymka 0.5 pęczka
koncentrat pomidorowy 60 g
papryka wędzona 15 g
ryż 400 g
sól morska 5 g
W każdym kawałku kurczaka robimy 3 nacięcia, mieszamy z marynatą. Mięso wstawiamy na minimum 30 min do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Układamy skórą do góry na blasze. Pieczemy 30 min, zwiększamy temp. do 220°C i pieczemy jeszcze 15 min do zrumienienia.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy paprykę i białą część dymek ok. 5 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub passatę i wędzoną papryką, mieszamy.
Wkładamy ugotowany ryż i podgrzewamy na dużym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą. Doprawiamy solą do smaku. Zdejmujemy z ognia, podajemy z kurczakiem, posypujemy szczypiorem z dymki.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017
Porady
Zobacz też: tortilla hiszpańska