GettyImages
5 (1)
Gofry z owocami to wspaniały pomysł na pyszny deser. Wyróżniają się miękkim, delikatnym wnętrzem oraz chrupiącą skórką. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko kilku łatwo dostępnych składników: jajek, mąki, mleka, cukru, oleju i proszku do pieczenia. Gofry z bitą śmietaną i owocami polecamy nie tylko dzieciom, ale również dorosłym.
mąka pszenna 300 g
jajka 2 szt.
mleko 500 ml
cukier drobny 25 g
olej 80 ml
proszek do pieczenia 4 g
śmietanka 200 ml
cukier puder 30 g
maliny 30 g
jagody 30 g
sól 3 g
Przygotowanie ciasta: żółtka oddzielamy od białek. Następnie łączymy je przy pomocy miksera z mąką pszenną, mlekiem, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i przekładamy do miski z pozostałymi składnikami. Wszystko delikatnie mieszamy za pomocą łopatki.
Smażenie: gofrownicę rozgrzewamy. Następnie wylewamy na nią wcześniej przygotowane ciasto. Gofry smażymy przez około 4 minuty.
Bita śmietana: dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubijamy z cukrem pudrem, aż będzie miała sztywną konsystencję.
Podanie gofrów z owocami: gotowe gofry dekorujemy na wierzchu bitą śmietaną oraz ulubionymi świeżymi owocami.
Porady
- Gofry z owocami i bitą śmietaną równie dobrze smakują z dodatkiem polewy czekoladowej. Możemy ją kupić w sklepie lub przygotować samemu. Polecamy użyć tej domowej, dzięki temu jesteśmy pewni jej składu. Do jej wykonania będziemy potrzebować jedynie gorzkiej czekolady, śmietanki 30% i niewielkiej ilości masła. Do polania gofrów możemy wykorzystać również miód, syrop klonowy lub daktylowy.
- Płyta grzewcza powinna zostać równo pokryta ciastem. Najlepiej nalewać je przy pomocy chochli. Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzić z jego ilością. W przeciwnym wypadku narażamy się na wypływanie ciasta poza gofrownicę. Dodatkowo wydłużymy czas pieczenia gofrów.
- Gofry równie dobrze smakują z dodatkiem takich owoców, jak banany, kiwi, truskawki lub porzeczki. Niektórzy podają je również z samym cukrem pudrem lub ulubionym dżemem. Polecamy także spróbować wersję z bakaliami.
- Jeśli zależy nam na idealnie chrupiących gofrach, to od razu po usmażeniu warto przełożyć je na kratkę. W ten sposób umożliwimy swobodne odparowanie.
- Podczas pieczenia gofrów nie powinniśmy otwierać gofrownicy. Może to negatywnie wpłynąć na ich konsystencję, wygląd oraz czas pieczenia.
- Z podanego przepisu powinno wyjść nam około 10 gofrów. Najlepiej smakują one na ciepło, od razu po przygotowaniu. Jeśli jednak planujemy zjeść je później, zostawiamy je do wystudzenia, a następnie – zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki. Przechowujemy je przez 2–3 dni.
- Gofry z owocami świetnie sprawdzą się na podwieczorek, lekkie śniadanie, a także jako drugie śniadanie do pracy lub do szkoły.