Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.53 (155)
Tarta brzoskwiniowa z jagodami to proste i szybkie ciasto sezonowe. Jagody i brzoskwinie na maślanym spodzie z ciasta francuskiego to marzenie łasucha. Spróbuj tartę brzoskwiniową z jagodami.
brzoskwinie 3 szt.
cukier 50 g
sól 3 g
cynamon 3 g
skrobia kukurydziana 5 g
ciasto francuskie 1 szt.
jagody
cukier 350 g
jajka 1 szt.
woda 15 ml
cukier puder 200 g
ekstrakt waniliowy 5 ml
śmietana 30 g
Brzoskwinie: zasypujemy cukrem, solą, cynamonem i skrobią kukurydzianą, mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC. Dużą blachę wykładamy pergaminem. Układamy ciasto, delikatnie nieco je rozciągając zwilżonymi palcami.
Pieczenie: na cieście układamy „dachówkowo” plasterki brzoskwiń, pozostawiając wolny 1 cm od brzegu ciasta. Na owocach rozsypujemy jagody. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 16–18 min, obracając jeden raz podczas pieczenia lub do momentu, aż ciasto na brzegach urośnie i będzie złocistobrązowe.
Na glazurę waniliową: łączymy składniki na gładką masę. Obficie polewamy tartę tuż przed podaniem. Kroimy na kwadraty.
Porady
Zobacz także: czekoladowe ciasto z wiśniami