Tarta z kremem jaglanym i owocami jest bardzo smaczna i efektowna – z łatwością zastąpi tort urodzinowy na przyjęciu. Jest dobrym rozwiązaniem dla alergików: bezmleczna, a jednak z białym kremem.
Składniki:
ciasto: 16 i 1/2 dag masła
19 dag mąki pszennej
6 dag cukru pudru
żółtko
krem: 1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/4 szklanki (lub więcej, do smaku)
brązowego cukru
3 łyżki oleju
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
skórka otarta z całej cytryny
szczypta soli morskiej
3 szklanki mleka roślinnego
50 dag truskawek, malin, borówek
Tarta z kremem jaglanym i sezonowymi owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Na ciasto: kroimy w kostkę 12 i 1/2 dag zimnego masła, następnie zagniatamy z resztą składników, dodając w razie potrzeby 1–2 łyżki zimnej wody. Gładkie, jednolite ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
Na krem: do rondelka z grubym dnem wkładamy wszystkie składniki – prócz owoców – i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po upływie godziny ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia o śr. ok. 28 cm.
Dno tortownicy lub formy na tartę wykładamy także papierem do pieczenia, boki natłuszczamy pozostałym masłem.
Wylepiamy ciastem, formując przy tym krawędź o wysokości ok. 2 cm. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy np. ziarnami suszonej fasoli lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy w temp. 200°C ok. 10 min.
Zdejmujemy papier i obciążenie, dopiekamy spód przez kolejnych 10 min, aż będzie chrupiący.
Pozostawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia. Na ciasto wykładamy krem, a następnie owoce.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.