Zapiekanka ziemniaczana z kilku prostych składników - wystarczą kartofle, masło i smalec gęsi lub kaczy. Nie będzie zbyt lekko, ale jak smacznie!
Składniki:
4 łyżki masła
2 łyżki smalcu z gęsi lub kaczki
70 dag kartofli
sól i pieprz
Tarta z płatków kartoflanych - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wstępnie podgrzewamy piekarnik do temp. 230°C i umieszczamy w nim ciężką patelnię na 10 min.
Masło roztapiamy w rondelku, odszumowując pianę. Zdejmujemy z ognia i łączymy z roztopionym tłuszczem z kaczki.
Kartofle obieramy i tniemy na możliwie jak najcieńsze plasterki (najlepiej za pomocą mandoliny). Osuszamy.
Wyjmujemy naczynie z piekarnika i pędzlem kuchennym smarujemy je mieszaniną masła i tłuszczu z kaczki.
Jeden plaster kartofla umieszczamy w centrum naczynia i na zakładkę układamy wokół niego pozostałe plasterki, dochodząc aż brzegów naczynia. Smarujemy mieszaniną tłuszczów, oprószamy solą i pieprzem.
Układamy kolejną warstwę, którą również smarujemy tłuszczem. Kontynuujemy czynności, co drugą warstwę oprószając solą i pieprzem.
Na koniec pozostały tłuszcz wylewamy na wierzch kartoflanych płatków. Dociskamy wszystko za pomocą dna ciężkiej patelni, uprzednio przykrywając folią aluminiową lub pergaminem.
Ustawiamy na górnej półce piekarnika i pieczemy 20 min. Zdejmujemy obciążenie i folię, bez przykrycia pieczemy jeszcze 20 min.
Po schłodzeniu możemy podawać bezpośrednio z naczynia, krojąc na trójkąty.
Porady
Dla ładniejszego efektu odcinamy placek ziemniaczany nożem od dna formy wokół krawędzi i wykładamy go na talerz do góry dnem.